موسیقی ترکیه
021-86025804 ☎️
021-86028757 ☎️
021-88475583 ☎️
021-88473946 ☎️
موسیقی ترکیه متاثر از دو قاره آسیا و اروپاست و تنوع و پیچیدگی نسبتا زیادی دارد. ترکها به موسیقی سنتی کشور خود افتخار میکنند. موسیقی ترکیه شامل عناصر گوناگونی است و از موسیقی مردمی آسیای مرکزی، موسیقی امپراطوری عثمانی و همچنین از موسیقی ایرانی، موسیقی بالکان و موسیقی وابسته به روم شرقی، موسیقیهای مدرن اروپایی و آمریکایی تاثیر گرفته است. در ترکیه امروزی هفت نوع موسیقی وجود دارند که در ادامه به هر یک از آنها معرفی گردیده است.
1- موسیقی کلاسیک عثمان (Ottoman Classical Music)
سازهای معمول در موسیقی عثمانی شامل نی، قانون، دایره، عود و نوعی ساز کششی به نام یایلی تنبور (Yayli Tanbur) است. شیوه گردش ملودی در این موسیقی مشابه با موسیقی عربی و ایرانی است. مشهورترین خواننده معاصر این نوع موسیقی، مرین نوریتن سالیک (Munir Nurettin Selcuk) است.
2- موسیقی بومی ترک (Folk Music)
این نوع موسیقی بومی، گستردگی بیشتری نسبت به دیگر انواع موسیقی دارد. در شیوه ملودی پردازی و تنوع ریتمیک، این نوع موسیقی تنوع فراوانی دارد. از خوانندگان مشهور این سبک میتوان به نیصت اِرتاش (Neset Ertas) (1943)، بلقیس آکاله (Belkis Akkale) (1956) و عارف ساق (Arif Sag) (1945) اشاره کرد.
3- صانات موسیقی (Sanat Muzigi)
امروزه موسیقی عثمانی، دیگر جایگاه نخست را در موسیقی ترکیه ندارد و به جای آن موسیقیای تقریبا خالص ترکی با نام صانات، برگرفته از واژه صنعت به معنی هنر، چهار ستون اصلی موسیقی ترکیه را تشکیل میدهد. میتوان گفت موسیقی صانات، ادامه جریان موسیقی عثمانی با تاکید بیشتر بر عناصر فرهنگ ترکی و دوری از عناصر عربی است و در حال حاضر موسیقی اصلی ترکیه محسوب میشود.
4- موسیقی آرابسک (Arabesk Muzik)
در آغاز قرن بیستم میلادی، نوعی موسیقی با کلام در شهر استانبول رایج شد. نوازندگان این نوع موسیقی در ابتدا کولیها و شنوندگانش نیز عموما طبقه کارگر بودند. زمینههای اصلی موسیقی آرابسک شامل عشق، خیانت و بیعدالتی در زندگی میشد. دولت این کشور، اشاعه موسیقی آرابسک را تایید نکرد، اما بعد از سال 1980، با تاسیس ایستگاههای رادیو تلویزیون خصوصی، فرصتهای جدیدی برای دریافت گسترده آرابسک ایجاد شد. در حال حاضر شاخصترین خوانندگان موسیقی آرابسک، ابراهیم تاتلیس (Ibrahim Tatlises) و اورهان گنجهبای (Orhan Gencebay) هستند.
5- موسیقی مذهبی (Ilahiler Muzigi)
آمیختگی موسیقی عثمانی با موسیقی مذهبی ترکیه به گونهای است که جداسازی آنها را سخت میسازد. از تفاوتهای آنها تنها میتوان به کارکرد، اشعار متفاوت و همچنین میزان استفاده از سازهای گوناگون اشاره کرد. بخش مهمی از موسیقی مذهبی ترکیه در اذان و قرائت قرآن جلوه دارد. ترکها برخلاف ایرانیان قرآن را به شیوه عربی نمیخوانند و خوانش منحصر به فردی دارند.
6- موسیقی پاپ ترکی (Turk Pop Muzigi)
بیشتر نمونههای موسیقی پاپ که امروزه در این سرزمین تولید میشوند. به نسبت کم یا زیاد از عناصر فرهنگ ترکی بهرهمندند.
7- موسیقی سمفونیک (Sumphonic muzihi)
این نوع موسیقی، همان موسیقی کلاسیک اروپایی است.