تنگههای ترکیه شامل تنگه بسفر یا تنگه قرمز و تنگه داردانل یا تنگه زرد میشود. این تنگه از یک طرف، دریای سیاه را به دریای مرمره (بُسفر) و از طرف دیگر دریای اژه را به دریای مدیترانه (داردانل) متصل میکند و مرز بین قاره اروپا و آسیا می باشد.
1- تنگه بسفر استانبول
تنگه بسفر استانبول (Bosphor)، باریکترین تنگه جهان است و حدود 30 کیلومتر طول و در حدود 700 متر عرض دارد. سال ساخت تنگه بسفر استانبول به 5600 سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد. در مرکز آن، جهت آب در سطح از طرف دریای سیاه به طرف دریای مرمره در حرکت است؛ اما در زیر این سطح، جریان آبی برخلاف این جهت جریان دارد. از نظر استراتژیک و نظامی این تنگه اهمیت بسیاری دارد.
تنگه بسفر استانبول از نظر میزان رفت و آمد دومین تنگه در جهان محسوب می گردد و دولت ترکیه در نظر دارد به منظور کاهش حجم ترافیکی آن، پروژه کانال آبی استانبول را، در صدمین سالگرد جمهوری ترکیه، در سال 2023، به بهرهبرداری برساند.
2- تنگه داردانل
در تمام جهان تنگه داردانل را با این نام میشناسند؛ اما در ترکیه به آن چاناک قلعه (Canakkale Bogazi) هم میگویند. این مسئله به این خاطر است که استانی با همین نام در نزدیکی تنگه داردانل قرار گرفته است. تنگه داردانل 68 کیلومتر طول و 2/1 کیلومتر عرض دارد. آب در تنگه داردانل در دو جهت جریان دارد؛ در سطح آب از دریای مرمره به اژه و در لایه پایین در جهت معکوس در حرکت است.